Säännöllinen omenapuiden leikkuu pitää puut hyvässä kunnossa

Omenapuiden leikkuu – kuten kaikkien muidenkin puuvartisten kasvien leikkuu, on toimenpide, joka tulee suorittaa säännöllisin väliajoin. Erityisesti omenapuiden leikkuu on hyvä toteuttaa vuosittain. Leikkaamattomat puut kasvavat liian korkeiksi ja tiheiksi, jolloin niiden sato jää vähäiseksi ja puun korkeuden takia sadonkorjuu hankaloittuu. Pihapuina omenapuiden ulkonäkö on myös tärkeä. Harmonisesti leikattu puu on pihan kaunistus ympäri vuoden. Siitä saa iloa myös linnut, perhoset yms. eläimet. Vanha, hyvin leikattu omenapuu, sallii kiipeilyn ym. leikin.

Omenapuiden leikkuu on myös aiheena lukuisissa kirjoissa ja oppaissa. Niiden käyttöä vaikeuttaa se, että niissä oletetaan usein, että omenapuiden leikkuu on alusta pitäen tehty oikein. Ikävä kyllä näin on todella harvoin. Vietin usein kesiä isovanhempieni luona Virkkalassa. Lohjan seutu oli kuuluisa omenanviljelystään ja silloin puiden leikkuuseen kiinnitettiin paljon huomiota. Äidin isäni oli ammatiltaan ratavahti rautateillä, mutta muutama kymmenen omenapuu pihalla mahdollisti mukavan lisäansion. Jo pieninä lapsina osallistuimme omenoiden keräämiseen ja pakkaamiseen. Se olikin tarkkaa työtä, sillä omenoiden piti kestää kuukausia varastossa. Silloin en vielä saanut osallistua puiden leikkaamiseen, mutta vanhempana olen ottanut vahingon takaisin.

Omenapuiden leikkuu oikeassa mitassa ja oikeilla varusteilla

Omenapuiden leikkausta varten tarvitaan hyvin teroitetut sekatöörit, taittosaha ja teleskoopilla varustettu leikkuri. Jos puu on leikattu oikein alusta asti, ei sahaa juuri tarvita. Käänteisesti voi myös sanoa, että pitkään hoitamattomien, vanhempien, omenapuiden leikkuu voidaan pääsääntöisesti tehdä pelkällä sahalla. Hoitamattomia puita täytyy ensin arvioida kokonaisuutena ja sen jälkeen päättää, minkä muotoisiksi ne olisi paras muotoilla. Useasti kyseessä on useamman vuoden rupeama, sillä liian paljon ei voi kerralla leikata. Liian voimakas leikkuu laukaisee valtavan, hallitsemattoman kasvun, jota on vaikeaa hallita. Joskus kuitenkin sellainen on ainoa ratkaisu, mutta silloin pitää kiinnittää erittäin suurta huomiota lähivuosien jatkohoitoon. Ei ole järkevää tehdä kerralla isoa leikkausoperaatiota ja jättää puita oman onnensa nojaan vuosiksi.

Nuorten omenapuiden leikkuu on helpompaa. Pitää huolehtia siitä, että puiden latvus ei ole liian tiheä. Oksat eivät saa hangata tosiaan vasten ja muutenkin tilaa on oltava tarpeeksi. Joskus olen kuullut ohjeen, jonka mukaan pitää kyetä heittämään hatun omenapuun latvuksen läpi. Latvaverso on hyvä katkaista riittävän aikaisessa vaiheessa, ettei puusta tule liian korkeaa. Oksien kulmien tulisi olla mahdollisimman suuret, lähes vaakatasossa. Silloin hedelmien tuotanto on runsasta. Oksien luontaiset kulmat vaihtelevat paljon puiden lajikkeiden välillä. Puiden ohjaavalla leikkauksella päästään usein riittävän hyvään lopputulokseen, mutta joskus on tarpeen asetella painoja oksiin ohjaamaan kasvukulmaa. Jos harrastusastetta riittää, voi omenapuista leikata kaikenlaisia erikoismuotoja, kuten säleikön rakennuksen seinää vasten.

Ota yhteyttä ja kysy lisää