Skip links

Omenapuiden leikkuu

Säännöllinen omenapuiden leikkuu pitää puut hyvässä kunnossa

Puutarhapalvelu - pihasuunnittelu

Omenapuiden leikkuu – tee vuosittain

Omenapuiden leikkuu – kuten kaikkien muidenkin puuvartisten kasvien leikkuu, on toimenpide, joka tulee suorittaa säännöllisin väliajoin. Erityisesti omenapuiden leikkuu on hyvä toteuttaa vuosittain. Leikkaamattomat puut kasvavat liian korkeiksi ja tiheiksi, jolloin niiden sato jää vähäiseksi ja puun korkeuden takia sadonkorjuu hankaloittuu. Pihapuina omenapuiden ulkonäkö on myös tärkeä. Harmonisesti leikattu puu on pihan kaunistus ympäri vuoden. Siitä saa iloa myös linnut, perhoset yms. eläimet. Vanha, hyvin leikattu omenapuu, sallii kiipeilyn ym. leikin.

Omenapuiden leikkuu on myös aiheena lukuisissa kirjoissa ja oppaissa. Niiden käyttöä vaikeuttaa se, että niissä oletetaan usein, että omenapuiden leikkuu on alusta pitäen tehty oikein. Ikävä kyllä näin on todella harvoin. Vietin usein kesiä isovanhempieni luona Virkkalassa. Lohjan seutu oli kuuluisa omenanviljelystään ja silloin puiden leikkuuseen kiinnitettiin paljon huomiota. Äidin isäni oli ammatiltaan ratavahti rautateillä, mutta muutama kymmenen omenapuu pihalla mahdollisti mukavan lisäansion. Jo pieninä lapsina osallistuimme omenoiden keräämiseen ja pakkaamiseen. Se olikin tarkkaa työtä, sillä omenoiden piti kestää kuukausia varastossa. Silloin en vielä saanut osallistua puiden leikkaamiseen, mutta vanhempana olen ottanut vahingon takaisin.

Omenapuiden leikkuu oikeassa mitassa ja oikeilla varusteilla

Omenapuiden leikkausta varten tarvitaan hyvin teroitetut sekatöörit, taittosaha ja teleskoopilla varustettu leikkuri. Jos puu on leikattu oikein alusta asti, ei sahaa juuri tarvita. Käänteisesti voi myös sanoa, että pitkään hoitamattomien, vanhempien, omenapuiden leikkuu voidaan pääsääntöisesti tehdä pelkällä sahalla. Hoitamattomia puita täytyy ensin arvioida kokonaisuutena ja sen jälkeen päättää, minkä muotoisiksi ne olisi paras muotoilla. Useasti kyseessä on useamman vuoden rupeama, sillä liian paljon ei voi kerralla leikata. Liian voimakas leikkuu laukaisee valtavan, hallitsemattoman kasvun, jota on vaikeaa hallita. Joskus kuitenkin sellainen on ainoa ratkaisu, mutta silloin pitää kiinnittää erittäin suurta huomiota lähivuosien jatkohoitoon. Ei ole järkevää tehdä kerralla isoa leikkausoperaatiota ja jättää puita oman onnensa nojaan vuosiksi.

Nuorten omenapuiden leikkuu on helpompaa. Pitää huolehtia siitä, että puiden latvus ei ole liian tiheä. Oksat eivät saa hangata tosiaan vasten ja muutenkin tilaa on oltava tarpeeksi. Joskus olen kuullut ohjeen, jonka mukaan pitää kyetä heittämään hatun omenapuun latvuksen läpi. Latvaverso on hyvä katkaista riittävän aikaisessa vaiheessa, ettei puusta tule liian korkeaa. Oksien kulmien tulisi olla mahdollisimman suuret, lähes vaakatasossa. Silloin hedelmien tuotanto on runsasta. Oksien luontaiset kulmat vaihtelevat paljon puiden lajikkeiden välillä. Puiden ohjaavalla leikkauksella päästään usein riittävän hyvään lopputulokseen, mutta joskus on tarpeen asetella painoja oksiin ohjaamaan kasvukulmaa. Jos harrastusastetta riittää, voi omenapuista leikata kaikenlaisia erikoismuotoja, kuten säleikön rakennuksen seinää vasten.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Pihasuunnittelu – projektin aloittaminen

Pihasuunnittelu kannattaa aloittaa neuvottelukäynnillä. Siinä kartoitetaan lähtötilanne, asiakkaan tarpeet ja toiveet, budjetti, aikataulu yms. Pihasuunnittelussa kaiken lähtökohtana on tontti, jolle piha rakennetaan. Usein, varsinkin uudisrakennuskohteissa, on hyvä mitata tontti tarkasti, jos sitä ei ennestään ole tehty. Mittauksessa määritellään pihan korkeusasemat, rakenteet, puut yms. Tällaiselta pohjalta pihasuunnittelu voidaan toteuttaa nopeasti ja tarkasti. Pihojen rakentamisessa ovat maatyöt usein merkittävä kustannuserä. Hyvä suunnittelija pystyy usein käyttämään hyödykseen olemassa olevia maamassoja ja pystyy minimoimaan kalliit maiden poisajot. Maa-aineksien hyödyntäminen on erittäin tärkeää. Pihasuunnittelu aloitetaan määrittelemällä miten tontilla liikutaan ja mitä toimintoja sinne tulee. Tämän tärkeän vaiheen jälkeen siirrytään tarkempiin yksityiskohtiin.

Oikeanlaiset materiaalivalinnat ja valaistus

Oikeanlaiset materiaalivalinnat ja valaistus Suunnittelijalla pitää myös olla hyvä materiaalituntemus. On tiedettävä mitkä materiaalit ovat sopivia ja mitä materiaaleja voi käyttää yhdessä toisten kanssa. Pihan valaistus on monesti merkittävä turvallisuuteen ja viihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Valaisinvalinnat luovat parhaimmillaan näyttävän kokonaisuuden. Nykyinen LED-tekniikka edellyttää päivitettyä suunnitteluosaamista, muuten voi tulla yllätyksiä. Vaikka kaikki edellä mainittu ns. tekninen osaaminen olisi tehty moitteettomasti, ei pihasuunnittelu tuota hyvää lopputulosta ilman esteettistä ymmärrystä.

Otamme huomioon ympäristöystävällisyyden pihasuunnittelussa

Erityisesti ympäristöystävällinen pihasuunnittelu on meille mieluista. Vuonna 2014 suunnittelimme Etelä-Kirkkonummelle aivan uudenlaisen perennaryhmän, jossa käytimme kuivan ja puolikuivan preerian kasveja Minnesotasta. Tämä suunnitteluratkaisu on osoittautunut erinomaiseksi, sillä iso ryhmä kukoistaa eikä talven aikana yksikään kasvi kuollut. Kasvit istutettiin pelkkään hiekkaan. Teemme myös kernaasti ns. biotooppipohjaista pihasuunnittelua, jossa kasvillisuus optimoidaan jokaisen kohteen maaperään sekä kosteus- ja kasvuolosuhteisiin. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Highest quality on the market

Highest quality on the market

Subscribe and get 20% off your first purchase. Because we know just how is to get the size, color and even the garment right.

Custom renovations

Custom renovations

Subscribe and get 20% off your first purchase. Because we know just how is to get the size, color and even the garment right.

8 years industry experience

8 years industry experience

Subscribe and get 20% off your first purchase. Because we know just how is to get the size, color and even the garment right.