Skip links

Pihakiveys

Pihakiveys on usein ensimmäinen asia, mikä näkyy, kun tullaan tontille. Huoliteltu ja talon arkkitehtuuria tukeva ratkaisu antaa heti hyvän kokonaiskuvan.

Puutarhapalvelu - pihakiveys

Pihakiveys on osa tyylikästä arkkitehtuuria

Pihakiveys on usein ensimmäinen asia, mikä näkyy, kun tullaan tontille. Huoliteltu ja talon arkkitehtuuria tukeva ratkaisu antaa heti hyvän kokonaiskuvan. Ihmisen mieli toimii niin, että ensitunnelma muovaa voimakkaasti kaikkia seuraavia arvioita. Tätä on tutkittu ja esim. näyttävä ja hyvin hoidettu piha nostaa selvästi koko kiinteistön arvoa myyntitilanteessa. Pihakiveys tulisi olla samalla tarkkuudella ja maulla toteutettu kuin talokin. Ensimmäinen näkökulma on funktionaalinen – täyttääkö pihakiveys sille asetetut vaatimukset? Riittääkö kiveys reitille autotallille/parkkipaikalle? Siedämmekö sora-pihasta kenkien pohjien mukana tulevia kiviä. Monesti kivituhka/sora korvaa pihakiveyksen. Sorapinta pölyää kuivuessaan ja tuo mukanaan pikkukiviä, jotka aiheuttavat naarmuja lattiaan. Ilman pihakiveystä oleva sorapinta kasvaa rikkaruohoja, sade aiheuttaa siihen kulumista ja sitä on säännöllisesti haravoitava. Kivipinta kestää tämän. Tarkempi materiaalin valinta riippuu tarpeesta. Yleensä 5-6 cm paksuinen betoninen pihakiveys riittää omakotitalon tarpeisiin. Kivihän on kulutuspinta, kantavuus varmistuu riittävän paksun ja hyvin tiivistetyn murskepedin avulla. Paraskaan pihakiveys ei kestä, jos pohjamaa routii. Savimailla kannattaa käyttää lisänä tarkoitukseen sopivia eristyslevyjä estämään routimista. Myös veden poistuminen murskealueesta tulee aina varmistaa.

Pihakiveys ja liikenteen huomiointi

Jos alueella on henkilöautoja painavampaa liikennettä, kannattaa pihakiveys toteuttaa 8 cm:n kivien avulla. Pihalaattojen käyttö liikennealueella ei ole suositeltavaa, ne eivät tavallisesti kestä autoja. Tämä koskee myös luonnonkiviä. Niin kauniita kuin liuskekivet (kvartsiitti) ovatkaan, tulee niiden käyttö pääsääntöisesti rajata vain kevyempään käyttöön patioille ja käytäviin. Sora-alustalle asennettavien liuskekivien tulisi olla 4-6 cm paksuisia, muuten pihakiveys ei kestä käyttöä tai niitä ei saa asennettua liikkumattomiksi. Hyvin tehty murskealusta mahdollistaa sen, että pihakiveys saumataan esim. hartsipohjaisella saumausmassalla. Myös tämä edellyttää riittävän paksuja kiviä, sillä sauman pitää olla vähintään 3 cm:n syvyinen kestääkseen. Ohuemmat liuskekivet kannatta asentaa ns. maakosteaan betoniin tai betonilaatalle, jotta pihakiveys ei halkea käytössä. Liuskekivien koon tulee olla riittävä, n. 4 kiveä/m2, jotta lopputulos on harmoninen. Saumojen koko voidaan tehdä timanttileikkuun avulla n. 1 cm:n levyiseksi, joka antaa erittäin huolitellun yleisilmeen. Se on työlästä, mutta sen arvoista. Yleensä liuskekivet asennetaan ns. vapaalla saumalla ilman sen suurempaa leikkaamista, mutta silloinkaan ei sauman leveyden pitäisi kasvaa liian suureksi.

Oikeanlaiset materiaalivalinnat ja valaistus

Graniitti on erinomainen pihakivien materiaali. Se on niin kestävää, että kivien voidaan uusiokäyttää lähes loputtomasti, varsinkin jos käytetään kotimaista kiveä. Pihakiviksi voidaan valita mm. 10 x 10 cm:n kokoisia noppakiviä, n. 22 x 14 cm kokoisia nupukiviä tai eri kokoisia laattoja. Graniittikivien hankintahinta on suurempi kuin betonikivien, mutta kestävyys ja ulkonäkö tekevät niistä moniin kohteisiin parhaan pihakiven. On hyvä muistaa, että kaikki ulkomailta tuotettu kivi ei ole hyvälaatuista.

Mikään pihakivi ei lähtökohtaisesti ole parempi kuin toinen edes ulkonäöllisesti. Paikka ja käyttötarkoitus sekä budjetti ohjaavat oikeaan valintaan. Makuasioista ei kannata väitellä, mutta kannattaa ottaa huomioon muutama asia. Vaaleat betonikivet muuttavat aika nopeasti ulkonäköään, varsinkin jos niiden päällä liikennöidään. On tietysti mahdollista suojata kivet kemikaaleilla, mutta toimenpide pitää tehdä säännöllisesti, kertakäsittely ei riitä. Kivet voi myös silloin tällöin puhdistaa hyvällä painepesurilla, mutta se on aika hidasta ja työlästä. Kovin usean värin käyttö pienehköillä pinta-aloilla voi antaa häiritsevän lopputuloksen. Kivien vaihto toisiksi ei ole aivan helppoa.

Pihakiveys on onnistunut vasta silloin, kun se on rajattu hyvin. Kiveykselle olisi hyvä aina tehdä ”raamit” vähintään kokonaisella kivellä, jota vastaan kivien leikkaus tehdään. Betonikiveys voidaan rajata tyylikkäästi mm. graniittisella nupukivellä tai reunakivellä. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Yleensä harmonisin lopputulos syntyy silloin, kun ei ylen määrin sotkea eri materiaaleja, kokoja ja värejä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Syvällinen kasvituntemuksemme mahdollistaa onnistuneen lopputuloksen

Meillä erityinen osaaminen selittyy syvällisellä kasviosaamisella. Yli 30-vuoden kokemus on opettanut meitä ymmärtämään kasveja ja niiden ominaisuuksia. Taimistojen myyntiluettelo ei anna riittävää ymmärrystä kasvien suunnitteluun. Kasvuolosuhteet voivat tontin sisälläkin vaihdella paljon ja pitkä kokemus sekä ammattitaidon jatkuva kartuttaminen ovat edellytyksiä harmoniseen ja kestävään lopputulokseen. Pihan kasvien tulee olla miellyttäviä jokaisena vuodenaikana. Useimmat puut ja pensaat ovat ilman lehtipeitettään kuukausia, joka on huomioitava suunnittelussa. Myös perennat voivat antaa koko talveksi kauneutta. Meillä on myös suunnitteluosaamista viherkattojen ja luonnonmukaisten uima-altaiden sekä hulevesien käsittelyn osalta.

Otamme huomioon ympäristöystävällisyyden pihasuunnittelussa

Erityisesti ympäristöystävällinen pihasuunnittelu on meille mieluista. Vuonna 2014 suunnittelimme Etelä-Kirkkonummelle aivan uudenlaisen perennaryhmän, jossa käytimme kuivan ja puolikuivan preerian kasveja Minnesotasta. Tämä suunnitteluratkaisu on osoittautunut erinomaiseksi, sillä iso ryhmä kukoistaa eikä talven aikana yksikään kasvi kuollut. Kasvit istutettiin pelkkään hiekkaan. Teemme myös kernaasti ns. biotooppipohjaista pihasuunnittelua, jossa kasvillisuus optimoidaan jokaisen kohteen maaperään sekä kosteus- ja kasvuolosuhteisiin. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Highest quality on the market

Highest quality on the market

Subscribe and get 20% off your first purchase. Because we know just how is to get the size, color and even the garment right.

Custom renovations

Custom renovations

Subscribe and get 20% off your first purchase. Because we know just how is to get the size, color and even the garment right.

8 years industry experience

8 years industry experience

Subscribe and get 20% off your first purchase. Because we know just how is to get the size, color and even the garment right.